tisdag 27 januari 2009

Nya intryck

Hej allihopa!
Idag har det varit en lang dag, vi gick upp kl:06.30 for att vara med pa morgonsamling i kapellet pa ELCT Bukoba Hotel dar vi bor. Vi fick beratta lite om oss sjalva och om var skola och elevernas projektarbeten.
Efter frukosten bar det av till Mugeza School for dova dar vi fick mota bade elever och larare. Eleverna kommunicerade med oss genom teckensprak och lararen tolkade. Vi fick ocksa veta att manga av barnens foraldrar inte kan teckensprak och inte heller ges mojlighet att lara sig, vilket kan leda till problem nar eleverna kommer hem. Denna skola finansieras till storsta delen av den svenska kyrkan och andra svenska bidragsgivare.
Darefter akte vi vidare till Mugeza Mseto Primary School dar eleverna och vi blev tagna av synen vi motte. Pa skolan gick bade handikappade, blinda, utvecklingsstorda, albinos och "vanliga" barn fran trakten. Denna skola var i mycket samre skick och skolans brist pa pengar och andra resurser var markbar. Det var oerhort stora klasser och elevernas skoluniformerna hangde knappt ihop. Nagra av lararna som arbetade pa denna skola var ocksa blinda eller hade andra handikapp. Manga av vara elever reagerade starkt, tyckte det var jobbigt att mota denna misar och kande sig hjalplosa.
Pa eftermiddagen akte vi vidare till en skola for gatubarn, Tumaini, som betyder hopp. Det ar ett projekt for foraldralosa barn och ungdomar som kommit snett i samhallet. Vi besokte bade organisationens hus en bit utanfor Bukoba samt deras kontor inne i stan. Tumaini driva med fondmedel fran bidragsgivare som till exempel Forum Syd fran Sverige, till dig Goran ska vi halsa fran Ester! Vi och vara elever ar helt slut efter dagens alla intryck, vi hoppas att vi kan lagga ut nagra bilder till er i morgon. I morgon ska vi besoka Ntoma som ar ett hem for spadbarn vars foraldrar ar doda eller inte kan ta hand om sina barn. Pa eftermiddagen ska vi besoka VI-skogen. Tack och godnatt fran Globalganget!

5 kommentarer:

  1. Ja ni, en del upplevelser och intryck önskar man att man aldrig skulle behöva uppleva. Men det är väl dessa som formar en som person. Man kanske blir mer ödmjuk mot omvärlden och sina medmänniskor. Nyttigt att se att alla inte har det som vi själva, med trygghet och mat på bordet eller en mamma och pappa som kan ta hand om en. Hur som helst hoppas vi att ni även får positiva upplevelser i massor. Längtar efter att få höra om allt när ni kommer hem. Kramiz till Tove! // Fam P

    SvaraRadera
  2. Hej alla afrikaner!
    Förstår att det är otroligt mycket intryck just nu! Som sagt känner man sig väldigt maktlös när man ser sån misär.
    Tänker mycket på er och ert spännande äventyr.
    Massor av kramar till Karin och Linda från ett soligt Thailand. Love you sis!
    xx anna

    SvaraRadera
  3. Hej allihopa!Idag har vi äntligen fått igång vår dator,det har varit vårat stora problem ett tag.Men efter att ha läst vad ni har varit med om så inser man ju att vi ej har så stora problem egentligen.Det är jättekul att få läsa om era äventyr.Massor m kramar till Jesper från
    hela familjen & Ester

    SvaraRadera
  4. hej Vänner !
    Får inte upp något från besök Ntoma och VI-skogen. Ej skrivit eller dåligt samband ?
    Mvh Göran, Mwalimu = lärare

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Många intryck att ta lärdom och fundera på. Ni får minnen för livet. Det är spännande att läsa vad ni får uppleva och att höra att ni har det bra. Skall fortsätta följa er resa.
    Många kramar till Michael och resten på Tingstugatan + Catta.

    SvaraRadera