fredag 15 januari 2010

Fältstudieresa vt 2010 till Uganda/Tanzania

Hej allihopa!
En sak är säker, ett år går fort..... Nu är det dags igen och årets fältstudieresa bär av till Uganda/Tanzania. En sak ni elever måste vara medvetna om är att ni åker till ett U-land som ligger långt efter oss i utvecklingen. Ni kommer uppleva och se saker som ni inte kan drömma om, många saker som ni finner oerhört komiska men som för dem som bor där nere är en vardag. Om ni ser något som är konstigt/annorlunda, ta er då en funderare på varför de gör som de gör.

Här finns inte obegränsat med el eller rent vatten, så det händer att det är strömavbrott och att det inte finns obegränsat med varmvatten. Om ni kan tänka er in i deras sätt att leva, då får ni mycket mer med er hem. Ni kommer kanske reagera över vad vi håller på med här hemma, stress, tider att passa hela tiden , ingen är nöjd etc. Tänk då tillbaka på vad ni kommer att se, den glädje de små barnen har som leker med ingenting, den glädje folk känner för sin cykel som underlättar vardagen för dem.

En annan sak som är värt att notera är det afrikanska lugnet. I Afrika har man lärt sig konsten att ta sig tid. Det är viktigare att stanna och prata med en vän som det var längesen man såg än att komma i tid till jobbet. Allt fungerar inte perfekt och logiskt som vi är vana vid och då krävs en viss flexibilitet hos oss nordbor, kanske kreativitet, nej utan fanförallt lugn och förståelse för andra kulturer.

Hoppas ni elever ser fram mot resan som kommer bli ett minne för livet, nu börjar äventyret och passa på och njut av det afrikanska lugnet. Hoppas ni ser fram mot resan tillsammans med mig Petronella och mina kära kollegorEva och Mona.

9 kommentarer:

  1. Kära ex kolleger och elever!
    Jag avundas er som får göra en resa som ni aldrig kommer glömma. Träffa de bästa av guider ni någonsin mött, åka på de dammigaste och gropigaste vägar ni aldrig trodde fanns. Äta kokta bananer tills ni inte vill se bananer mer och vandra i den Afrikanska röda snaden. Känna värmen av en främmande men otroligt tacksam människas hand när denne tackar med tårarna i ögonen för ett par urväxta skor. Se bananträd efter bananträd vaja i vinden. Teplantor i kvadratkilometer efter kvadratkilometer och den vita sanden som sipprar mellan tårna på en av Victoriasjöns stränder. Titta extra noga efter den vithövdade örnen, den kommer att cirkla över era huvuden och vakta över er, jag avundas er,ta vara på tiden och öppna era hjärtan och sinnen. Krama Tony, Godwin och Robert från mig!
    /Tiger

    SvaraRadera
  2. Hej vännen!
    Kommer sakna dig Malin och alla galna upptåg. Linet går vidare och vi kommer höras under resan. Läs och försök att komma ihåg det vi berättar för dig. Självklart ska vi krama killarna från dig//Petronella

    SvaraRadera
  3. Hoppas ni kommit fram och att resan gått bra!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  4. Petronella, här kommer en hockeyuppdatering: Killarna vann mot Djurgården med 2 - 1! Hoppas resan gick bra och att ni kommit fram ordentligt. Ha en bra fortsättning! Kram Madeleine

    SvaraRadera
  5. Hej min fina syster!Hoppas resan har gått bra.Jag gjorde mål mot irsta igår vi vann inte men det var nära.Idag har vi åkt skridskor.Har träning snart,jag tänker på dej och saknar dej jätte mycket det är lite tomt här hemma.Vi saknar dej jätte mycket.Puss och Kram Jenny Aspe Loberg.

    SvaraRadera
  6. Hej på er,
    hoppas att allting har gått bra.Jag har varit inne på er blogg för att se om ni har skrivigt något, vi är så nyfikna på hur ni har det.
    Hälsningar
    Jisefine Jensens mamma

    SvaraRadera
  7. Hej i natten!
    Hoppas ni kan sova i påslakan, och att kok-bananerna landat fint i lilla magen. Skriv när ni kan på bloggen, vi vill veta allt om ert afrikaäventyr. Önskar er alla en underbar dag som ni möter bäst med öppna sinnen. Se, tänk och lär!
    Hälsningar: Majas mams

    SvaraRadera
  8. Hoppas att ni har lika roligt som vi hae förra året!

    SvaraRadera
  9. Hej alla!
    Hoppas allt har gått bra .Här är det bra . Kram till er alla .
    Hälsningar Sofias mamma .

    SvaraRadera